Uppsala-Dublin Literary Week

Uppsala-Dublin Literary Week

Ladda ned vår programbroschyr.

Den 18-21 mars bjuder Litteraturcentrum den irländske poeten Dermot Bolger till Uppsala.

Dermot Bolger är en av Irlands ledande dramatiker, och sätter just nu upp James Joyces Ulysses i USA. Han har satt upp flera pjäser, författat ett tiotal romaner och släppt ett antal diktsamlingar. Han har dessutom arbetat med folkbildande projekt i Dublins förorter. Några exempel:

”Country lives” – pendlare från Syddublin uppmanades att skriva dikter om sina upplevelser som han sedan publicerade. Några av dikterna har dessutom prytt området i form av affischer och väggmålningar.

”The Ballymun Trilogy” – en pjässvit som gestaltar livet i en Dublinförort. Skådespelarna består av boende i området, och syftet är att låta dem dela med sig av sina egna erfarenheter.

En mer fullständig biografi finns på Dermot Bolgers hemsida.

Evenemangen genomförs med stöd av Uppsala läns landsting, Irlands ambassad i Sverige och Uppsala kommun.

Farmleigh.Jan.2009

Måndag 18 mars

09.00-12.00 Wiks folkhögskola

Dermot presenteras för deras skrivarlinje. Han berättar om sitt författarskap, samtalar med Anna-Lena Åberg och Ola Larsmo, samt läser dikter.

17.00-18.00 Uppsala stadsbibliotek

Samtal med Dermot Bolger om hans författarskap. Samtalsledare är Maria Allström, universitetsadjunkt på Uppsala universitet. Hon har under många år producerat kurser om irländsk samhällsutveckling och litteratur, drivit utbyten och samarbetsprojekt med irländska och nordirländska skolor och universitet och undervisat kursen Ireland Today – Society, Culture and Contemporary Literature.

19.00-21.00 Pjäsen ”The Parting Glass”, Gottsunda Dans & Teater

Först framförs ”Import”, en dansföreställning om relationen mellan mor och dotter, koreograferad av Lotta Gahrton. Att växa upp och bli vuxen och slå sig fri från sina föräldrar har ett fysiskt förlopp och en rörelse i sig. Är den universell för alla kulturer, eller ser det olika ut? Vad händer när man växer upp i en annan kultur än sina föräldrar? Lotta Gahrton har utifrån samtal med mödrar och döttrar i Gottsunda, Uppsala, skapat en dansföreställning som behandlar kärlek, konflikt och frigörelse mellan mödrar och döttrar.
På scenen: Lotta Gahrton och Melody Sheikh. Musik: Lars B Almkvist. Ljusdesign: Thijs Wiessing. Scenbild: Henny Kjellberg. Kostym: Helena Sjöstedt.

Sedan presenteras pjäsen ”The Parting Glass”, Dermot Bolgers fristående uppföljare till ”In High Germany” som utspelade sig under fotbolls-EM i Tyskland 1988. Den gången fick vi följa en besviken fotbollssupporter som missat sista tåget mot flygplatsen och håller en monolog om Irlands misslyckade mästerskap, men också om problem i hans liv. ”The Parting Glass” låter oss träffa samma supporter långt senare, när ett handsmål snuvade Irland på en plats i fotbolls-VM 2010. Återigen blir en fotbollsanekdot utgångspunkten för en bredare berättelse om supporterns liv, men också om det irländska folkets kollektiva känsla av frustration och hjälplöshet mot bakgrund av den keltiska tigerns uppgång och fall. Mer information om pjäsen på Dermot Bolgers hemsida.
På scenen: Ray Yeates.

Tisdag 19 mars

9.00-13.00 Inspirationsdag för politiker och kulturarbetare, UKK

Föreläsning och gruppdiskussioner.

09-10 Frukost
10-11 Föreläsning av Dermot Bolger och Ray Yeates
11-13 Gruppdiskussion ledd av Pernilla Luttropp
Sammanfattning av Ola Larsmo, sedan lunch.

15.00-16.30 Uppsala universitet

Föreläsning och frågestund för språk- och litteraturlärare under titeln ”Meet the Irish author Dermot Bolger”. Samtalsledare är Maria Allström, universitetsadjunkt på Uppsala universitet. Se inbjudan här.

19.00-22.00 Teaterbaren, Uppsala stadsteater

Tal av H.E James Joseph Carroll, Irlands ambassadör
Samtal mellan Dermot Bolger, Leif Zern och Ola Larsmo om irländsk dramatik
Kort presentation av Dermots dramatik verk av Ray Yeates

PAUS

Musik: Dragon Dolls
Poesiläsning: Dermot Bolger, Lena Köster, Magnus William-Olsson

Konferencier: Leonidas Aretakis

Onsdag 20 mars

10.30-12.00 Biskops-Arnö

Dermot Bolger föreläser för och samtalar med studenter och lärare.

15.00-16.00 Boksignering, English Bookshop

Dermot Bolger signerar böcker och läser utdrag ur sina böcker på English Bookshop, Svartbäcksgatan 19.

18.00-20.00 Världspoesidagen, Knivstabiblioteket

Vi firar Världspoesidagen med poesi och musik.

Konferencier: Terry Carlbom
Gäster: Dermot Bolger, Elhame Zhitia Krasniqi, Fatemeh Sajadi. Maria Ripenberg, Jonas Arlert, Anna Franklin, Mohamed Krasniqi.

Torsdag 21 mars

Litterär lunch med Dermot Bolger och Ray Yeates på Litteraturkaféet.

Evenemanget genomförs med stöd av Uppsala läns landsting, Uppsala kommun, Irlands ambassad i Stockholm, samt Culture Ireland.

PrintPrintPrintPrintFortbildningsavdelningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *