Etiopisk författare får fristad i Stockholm

Som Stockholms nya fristadsförfattare kommer Mezgebu Hailu Habtewold att erbjudas fristad och arbetsro i staden under två år.

Mezgebu Hailu Habtewold är journalist och författare från Etiopen. I sitt hemland skrev han för den oberoende tidningen Addis Neger, vars grundare sedan 2009 hotats av förföljelser och fängelsestraff. Idag är tidningen nedlagd och nätupplagan blockerad. Mezgebu Hailu Habtewolds huvudsakliga intresseområden har varit politik, kultur och sociala frågor.

Ikväll kommer han att närvara vid Fängslade författares dag som anordnas av svenska PEN på Kulturhuset i Stockholm. Här uppmärksammas kampen för hotade och fängslade författare och det fria ordet.

Fristäder till journalister och författare som inte kan verka fritt i sina hemländer har erbjudits på olika håll i världen sedan början av 1900-talet. Initiativet kom från organisationen International Parliament of Writers (IPW).

I Sverige blev Göteborg den första fristaden i landet 1996, tätt följd av Stockholm, Uppsala, Malmö, Växjö och Sigtuna. Sedan starten har Sverige tagit emot författare och journalister från länder som Iran, Belarus, Syrien och Burma.

Source link: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5347250

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *