Möte inom LitteraturcentrumMöte inom Litteraturcentrum

Åke Smedberg får Elsiepriset 2022

publicerad
Apr 20, 2022
December 9, 2022

– Det är en lycka och en ära att få ta emot priset, särskilt som det är instiftat i Elsie Johanssons namn. Det säger Åke Smedberg, den förste mottagaren av Elsiepriset, Studiefrämjandets nyinstiftade litteraturpris.

Åke Smedberg född 1948, bor sedan mitten av 1970-talet i Uppsala. Han räknas till en av Sveriges främsta novellister och har publicerat såväl romaner som dikt- och novellsamlingar. Smedbergs senaste bok, Jag faller som en sten genom tiden genom livet kom i maj 2021 på Albert Bonniers förlag.

Elsiepriset är Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn och tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda. Prissumman är på 20 000 kronor och delas ut i samarbete med Litteraturcentrum i Uppsala län.

Priset delas ut vid en ceremoni på Litteraturens hus, Walmstedtska gården, i Uppsala på Elsie Johanssons födelsedag, 1 maj kl.15.

Välkomna!

• Elsie Johansson, född 1931 i Vendel, är en av Sveriges mest uppskattade och lästa författare. Sedan debuten 1979 har hon gett ut ett drygt tjugotal romaner och diktsamlingar.

• Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund och bedriver folkbildningsverksamhet, främst inom natur- och kulturområdet. Studiefrämjandet är partipolitiskt oberoende. www.studieframjandet.se

• Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda. Priset delas ut 1 maj klockan 15.00 på Walmstedtska gården i Uppsala. Mer information om priset finns på studieframjandet.se/Elsiepriset

• Elsieprisets kommitté 2022: Elsie Johansson, Lars Häger, Lars Sund, Anna-Lena Åberg, Stefan Eurenius.

• Kommitténs motivering till utnämningen av Åke Smedberg som pristagare:
”För ett mångsidigt författarskap som i Elsie Johanssons anda ställer sig på de vanliga och anspråkslösa människornas sida. På ren och klar prosa lyfter han fram berättelser ur ett förlorat landskap och ger sina karaktärer ett skimmer av värde och förtröstan.”

Till Upplitt