Möte inom LitteraturcentrumMöte inom Litteraturcentrum
Elsie Johansson

Elsiepriset

publicerad
Feb 23, 2022
December 9, 2022

Ett nytt litteraturpris har instiftats av Studiefrämjandet i Uppsala och delas ut i samarbete med Litteraturcentrum i Uppsala län. Priset på 20 000 kronor ska årligen tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i författaren Elsie Johanssons anda.

– Jag har ännu inte riktigt vant mig vid tanken att få ett litteraturpris uppkallat efter mig. Men jag tar det bara lugnt och tycker det är roligt att vara med och inspirera till mer skrivande och läsande, säger Elsie Johansson.

Den första Elsiepristagaren tillkännages 20 april och priset delas ut vid en ceremoni på Walmstedtska gården i Uppsala 1 maj, Elsie Johanssons födelsedag.

– För oss som bildningsförbund är litteraturen en källa till både insikt och glädje. Hela Uppsala län har ett rikt kulturliv som behöver uppmärksammas. Så klart är vi mycket glada att ha med oss Elsie i detta, säger Lars Häger, chef för Studiefrämjandet Uppsala Västmanland.

• Elsie Johansson, född 1931 i Vendel, är en av Sveriges mest uppskattade och lästa författare. Sedan debuten 1979 har hon gett ut ett drygt tjugotal romaner och diktsamlingar.

• Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund och bedriver folkbildningsverksamhet, främst inom natur- och kulturområdet. Studiefrämjandet är partipolitiskt oberoende.
www.studieframjandet.se

• Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda. Mer information om priset och om nominering av pristagare på
studieframjandet.se/Elsiepriset

För mer information, kontakta
Lars Häger, Studiefrämjandet Uppsala Västmanland
lars.hager@studieframjandet.se
070 592 72 52

Till Upplitt