Möte inom LitteraturcentrumMöte inom Litteraturcentrum
Krister Gustavsson Foto: Jóhann Gustavsson

Krister Gustavsson får Elsiepriset 2024

publicerad
Apr 17, 2024
April 17, 2024

– Jag känner mig mycket hedrad över att få ta emot Studiefrämjandets Elsiepris för 2024. Inte minst för att Elsie Johansson, vid sidan av sina romaner, också har ett betydande författarskap som poet. Att priset delas ut den första maj, Elsie Johanssons födelsedag, ser jag som symboliskt eftersom dagen också är arbetarnas högtidsdag. Det säger Krister Gustavsson, årets mottagare av Elsiepriset, Studiefrämjandets litteraturpris.

Krister Gustavsson, debuterade 1975 med diktsamlingen Nova (Inferi) och hans senaste verk, Varseblivningar, publicerades 2023 av bokförlaget Lejd. Genom åren har han gett ut flertalet diktsamlingar och en roman. Gustavsson har tidigare belönats för sitt arbete av bland annat Svenska Akademien, Albert Bonniers stipendiefond och Samfundet de Nio.

Kommitténs motivering till utnämningen av Krister Gustavsson som pristagare:

Krister Gustavssons författarskap omfattar både prosa och poesi. Språket är minerat med det oväntade och otänkbara. Krister Gustavsson skriver om livets stora frågor i vardag liksom fantasi: dikter med stor sprängkraft och livsavgörande betydelse.

Elsiepriset är Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn och tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda. Prissumman är på 20 000 kronor och delas ut i samarbete med Litteraturcentrum i Uppsala län.

Priset delas ut vid en ceremoni på Litteraturens hus, Walmstedtska gården, i Uppsala på Elsie Johanssons födelsedag, 1 maj.

Du hittar evenemanget på Facebook här: https://fb.me/e/33L3rSIoV

Mer om Elsiepriset:

studieframjandet.se/elsiepriset

Pressmeddelande

Tidigare pristagare:

Katarina Kieri, 2023

Åke Smedberg, 2022

Till Upplitt