Möte inom Litteraturcentrum
Zurab Rtveliashvili. Foto från Kulturnatten i Uppsala 2017. Han läser poesi på Studiefrämjandets scen. Fotograf: Lars Emerius

Ljudpoesifestival till minne av Zurab Rtveliashvili

Publicerad
Sep 6, 2021
September 6, 2021

Onsdag 8 september

Vi läser poesi, spelar musik och byter ord om vår kollega, den världskända dadakungen av ljudpoesi Zurab Rtveliashvili.


Program:

Kl. 16 - Vi samlas vid entrén till Uppsala Stadsbibliotek, sen startar ett poesitåg mot Kulturkvarten Walmstedska, Sysslomansgatan 1

Kl. 17 - Poesi, musik och tal

Medverkande:

Dominic Williams

Colm O Ciarnain

Lena Köster

Robert Rtveliashvili

Lars Häger

Magnus Dahlerus

Carl-Johan Bachofner

Abdelghani

Signe Rudberg Selin

Samuel E. Rajeus

Karin Hansson

Maj Ringström

Martin Ekström

Eugen Wolynski

Anisur Rahman m fl

Konferencier: Seynab Haji

kontakt@litteraturcentrum.se eller 0725 37 11 55

----

Vår vän och kollega, Stockholms före detta fristadsförfattare Zurab Rtveliashvili idag har avlidit i sitt hem i Tblisi, Georgien. Han fick pankreatitcancer för några veckor sedan, och vi har haft kontakt med honom och hans familj varje dag de senaste veckorna. Han var under behandling på Aversi Clinic i Tbilisi. Han lämnar efter sig sin fru, två söner och många vänner som nu sörjer honom.

Zurab Rtveliashvili var fristadsförfattare 2009-2011 och hade aktiva litterära aktiviteter i Uppsala och Stockholm mest genom Litteraturaturcentrum. Hans dikter blev översatta till bland annat bengali, engelska, svenska, tyska och franska.

Smockadoll förlag publicerade hans diktsamling Poesins diktatur på svenska 2016. Den fick Saba Literary Award för bästa poesisamling i hans hemland efter att den släpptes där 2018. Han har deltagit i flertal svenska antologier som publicerats av Litteraturcentrum Uppsala de senaste åren.

År 2018 var han en av de georgiska litterära personligheterna som presenterades i landets Guest of Honor-program för Frankfurts bokmässa och var värd för evenemanget som introducerade den georgiska scenen för läsare i Leipzig.

About Zurab Rtveliashvili

Zurab Rtveliashvili föddes i Kazakstan 1967 men växte upp i Georgiens huvudstad Tbilisi. Han började skriva dikter på georgiska redan i nioårsåldern men tog sedermera universitetsexamen i rättsvetenskap innan hans dadaistiska tendenser fick ta överhanden på 1990-talet. Hans civilt olydiga texter agerade 2003 både startskott och ledmotiv till den pacifistiska »Rosenrevolutionen» i Georgien. Under de följande åren hann han även med att ideligen arresteras för sina framträdanden samt avtjäna ett kortare fängelsestraff som samvetsfånge. Europadomstolen dömde 2012 staten Georgien för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna på ett flertal punkter gentemot Zurab Rtveliashvili.

I samarbete med Uppsala författarsällskap och Studiefrämjandet

Till Upplitt