Möte inom LitteraturcentrumMöte inom Litteraturcentrum
Foto: Staffan Claesson/Elin Larsson

Anisur Rahmans debattartikel i UNT idag om Uppsalas litteraturscen

publicerad
Jul 25, 2023
July 26, 2023

"Varför är inte Uppsala den främsta litteraturstaden?"

Bildtext: The English Bookshop i Uppsala blev krönad till världens bästa bokhandel på bokmässan i London 2022. Fler än tusen invånare från Uppsala deltog i Litteraturcentrums litterära antologier. Bland dessa återfinns både professionella författare som Elsie Johansson och amatörförfattare som till exempel busschaufförer, brevbärare eller skolungdomar och arbetslösa. Alla har ord, alla har något att berätta. Så är dagens Uppsala, skriver Anisur Rahman.

Foto: Staffan Claesson/Elin Larsson

Om Lund kan bli del av UNESCO:s lista – varför inte vi? Skulle Uppsalas politiker kunna se stadens levande litteraturscener och manifestera dessa i stadens profilering? Det undrar Anisur Rahman, bengali-svensk poet, dramatiker och Uppsalas fristadsförfattare 2009–2011.

Låt mig inleda med ett citat från den norske poeten och dramatikern Henrik Ibsen:

’Lad da sangen bent som banen
      slå sin Stræng af stål;
sang er jo, som sus i granen,
      Svenskens modersmål.
Dette sprog for norske røster
      bær vor hilsning frem;
svenske svarets væld fra Øster
      bær det til vort hjem.’

Ibsen skrev dikten 1875 när han var på besök i Uppsala och talade till en samling ungdomar. 1877 blev Ibsen hedersdoktor på Uppsala universitet. Uppsala har även besökts av andra litterära ikoner under det senaste århundradet. Bland dessa finner vi exempelvis nobelpristagaren Rabindranath Tagore och de franska författarna Jean-Marie Gustave Le Clézie och Albert Camus.

Uppsala har dessutom ett rikt litterärt arv med starka nationella och internationella kopplingar. För att nämna några av Uppsalas internationellt kända profiler i skrivande finner vi bland annat August Strindberg, Ingmar Bergman, Karin Boye, Dag Hammarskjöld, Kerstin Ekman med flera.

Uppsala är inte längre bara en universitetssta, utan en växande internationell stad med interkulturell prägel, vad man i anglosaxisk mun skulle kunna beteckna som en ’cosmopolitan’. Här man kan träffa människor som talar och skriver på mer än 100 språk.

Cirka två hundra professionella författare från Uppsala är medlemmar i Författarförbundet. Många andra är medlemmar i Läromedel-författarförbundet, Dramatikerförbundet och PEN-klubben.

Fler än tusen invånare från Uppsala deltog i Litteraturcentrums litterära antologier. Bland dessa återfinns både professionella författare som Elsie Johansson och amatörförfattare som till exempel busschaufförer, brevbärare eller skolungdomar och arbetslösa. Alla har ord, alla har något att berätta. Så är dagens Uppsala.

The English Bookshop i Uppsala blev krönad till världens bästa bokhandel på bokmässan i London 2022.

Uppsala har bevittnat många nyskapande litterära sammanhang - till exempel nattbusspoesi, poesitåg, plakatpoesi på gator, 100 frågor till Kungen, ordspråkfestival, ljudpoesifestival, modersmålspoesifestival, internationell PEN-kongress med mera. Koncepten är Uppsalamodeller för andra städer i olika länder.  Uppsala har flera internationella litteraturfestivaler inklusive en festival med temat ordspråk. Andra format har varit ljudpoesifestival, modersmålspoesifestival, science fiction och fantasifestival.

Skulle Uppsalas politiker kunna se stadens levande litteraturscener och manifestera dessa i stadens profilering?

Göteborg blev UNESCO:s litteraturstad 2022 medan Iowa från USA blev världens första litteraturstad 2008.  

Att vara världens litteraturstad medför ett krav på profilering enligt följande: mångfald av publicering; att ha festival, evenemang, verkstäder, bibliotek, bokhandel, utbildningsprogram med fokus på inhemsk eller utländsk litteratur på skolor, traditionella och nya medier som främjar litteratur.

Har vi i Uppsala inte allt detta som skrivits ovan?

Nu är cirka 40 städer från olika kontinenter UNESCO:s litterära städer och Lund är på god väg att bli en del av listan. Om Reykjavik, Lillehammer, Lund och Göteborg kan vara litteraturstäder, varför inte Uppsala?

Anisur Rahman är en bengali-svensk poet, dramatiker och Uppsalas fristadsförfattare 2009-2011

Till Upplitt