Möte inom Litteraturcentrum

Vi har förlorat vår kollega Shamsuzzaman Khan

May 4, 2021
May 24, 2021
Professor Shamsuzzaman Khan med författaren Arundhati Roy på Göteborgs bokmässa 2017. Fotograf: Tarik Sujat

Vår vän, kollega och Bangla Akademiens ordförande professor Shamsuzzaman Khan avled av corona på Bangabandhu Sheikh Mujib Medical Universitet-sjukhuset i Dhaka den 14 april 2021.

Han föddes i Manikganj distriktet i Bangladesh 1941. Han skrev och redigerade över 100 böcker för barn, unga vuxna och vuxna läsare, och var en välkänd expert om folklitteratur.  Vi hade nära samarbete med honom och Bangla Akademiens senaste åren. Han var verksam i olika universiteter, folkhögskolor och Bangla Akademien i hela sitt liv, och var en av nyckelpersoner för litterärutbyten mellan Bangladesh och Skandinavien.

Hans besök till Göteborgs bokmässa, Stockholm och Uppsala 2017

År 2021 firar Bangladesh 50 år som självständig nation. Men landet har funnits i över tusen år, och det bengaliska språket och litteraturen lika länge. Den första kända poesin på bengaliska, Charyapada, skrevs någon gång mellan 700-talet och 1100-talet. Poeten Rabindranath Tagore (1861-1941) är den moderna bengaliska litteraturens huvudarkitekt. Under de mer än hundra år som har gått sedan han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1913 har bengaliska författare fått lite uppmärksamhet i internationell media. Mot den bakgrunden diskuterar fyra framstående representanter för landets litteratur vad som händer på dagens litterära scen i Bangladesh inklusive Shamsuzzaman Khan, dåvarande generaldirektör för Bangla Academy.

Om Shamsuzzaman Khan

https://forfattarforbundet.se/kalendarium/kalenderhandelse/vad-hander-i-litteraturen-i-bangladesh-idag/

https://www.litteraturcentrum.se/post/vi-deltar-i-bokmassan-2017

https://www.sasnet.lu.se/article/south-asia-goteborg-book-fair-2017

https://en.wikipedia.org/wiki/Shamsuzzaman_Khan

Till Upplitt